Kipsalade met bonen

Afgelopen week maakte ik eens een gerecht met bonen. Super lekker!
Ik kwam er namelijk achter dat ondanks het kleine formaat, bonen vol zitten met gezonde voedingsstoffen en andere voordelen!
Onder het recept vertel ik wat meer over peulvruchten (waaronder de boon valt)..

peulvruchten

Het recept voor een overheerlijke kipsalade met bonen;

Ingrediënten:
– Gemengde bonen
(ik nam 3 verschillende glazen potten bonenmix van hak, ieder 370 gram)
– 150 gram doperwten (vers of diepvries)
– 1 rode ui
– 25 gram (verse) bieslook
– 2 rode paprika’s
– 2 eetlepels olijfolie
– 500 gram kipfilet (bio)
– 2 theelepels kajunkruiden
– 150 gram zilvervliesrijst
– 4 eetlepels magere yoghurt

Laat de bonen goed uitlekken en spoel ze nog even goed af. Snijd de ui, de paprika’s en eventueel de bieslook fijn.
Meng de gemengde bonen, de doperwten, de rode ui, 15 gram bieslook (dus niet alles) en de rode paprika’s in een kom.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan of wok op hoog vuur. Voeg de kipfilet toe en bestrooi met de cajunkruiden. Bak de kipfilet in ongeveer 7 minuten gaar en goudbruin. Zet de kip even afgedekt aan de kant.

Voeg weer 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak hierin het mengsel van bonen en groentes. Bak dit even kort en voeg hierna de kipfilet bij het bonenmengsel. Schep nog even om en klaar is de salade.

Voor de saus (on the side): Meng de overige bieslook met de magere yoghurt. Roer even door.

2015-08-26 18.05.41

Smakelijk!

Ps. mocht je (net als wij) een portie over hebben, dan is dit heerlijk om de volgende dag (koud) als lunch te eten 🙂

De Boon;

Bonen vallen onder de peulvruchten. Maar wat zijn peulvruchten nou eigenlijk precies?

Peulvruchten zijn rijpe eetbare plantenzaden, die tijdens de groei zijn opgeborgen in een peul. Ze worden geoogst als de zaden rijp zijn en de peulen droog worden. Daarna worden ze gedopt, zo nodig nagedroogd en in de handel gebracht. Soms kan de hele peulvrucht gegeten worden, bijvoorbeeld bij peulen en sperziebonen en soms worden alleen de zaden gegeten, bijvoorbeeld bij bruine bonen en (kikker)erwten.

Peulvrucht is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. De verse peulvruchten zoals tuinbonen, snijbonen, sperziebonen, doperwten, peultjes en sugarsnaps eet je als groente. De andere soorten kun je inzetten als vlees- of aardappelvervanger.

Peulvruchten staan in de meeste huishoudens niet regelmatig op tafel, maar ze hebben zo veel voordelen waardoor ze toch vaker op tafel zouden moeten staan. Ook wij gebruiken ze eigenlijk veel te weinig.

Enkele voordelen op een rijtje:
* Peulvruchten zijn goedkoop doordat de milieubelasting van peulvruchten veel lager is dan van vlees.
* Ze zijn de meest duurzame eiwitbron in vergelijking met zuivel, kip, vlees en vis. Ze worden dan ook veel gebruikt als vleesvervanger door vegetariërs en flexetariërs.
* Peulvruchten geven een langer verzadigend gevoel door een hoog percentage eiwit en een lage glycemische index. Dat betekent dat de koolhydraten langzaam in het lichaam worden opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft en dat maakt peulvruchten een gezonde energiebron.
* Peulvruchten zijn lekker, gezond, gemakkelijk te gebruiken en puur natuur zonder toevoegingen.
* Ze zijn voedzaam, veelzijdig en een rijke bron aan vezels, (plantaardige) eiwitten, mineralen en goede koolhydraten.

Allemaal voordelen dus!

( Maar LET OP: ingeblikte bonen kunnen BPA bevatten dat gelekt is uit de plastic afsluiting. Kies liever voor glazen potten. Maar spoel ook dan de bonen goed af voor je ze gebruikt.)

Liefs, Chrissy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s