Ovenschotel met pompoen en zoete aardappel

Nu de koude dagen weer wat vaker langs komen zijn ovenschotels altijd een goed idee.
Het is gemakkelijk en snel gemaakt en je hoeft er niet veel naar om te kijken.
In Oktober vind je veel verschillende pompoenen in de schappen. In onderstaand gerecht heb ik de flespompoen gebruikt, deze heeft een zoete, nootachtige smaak. Samen met de zoete aardappel is dit een heerlijk combinatie.

Onder het recept heb ik nog wat extra info over deze 2 ingrediënten geschreven.

Ingrediënten (voor 2 personen):

– 2 zoete aardappels (geschild  of ongeschild en schoon geborsteld), in dunne blokjes gesneden
– 1 halve flespompoen, in dunne blokjes gesneden (zaden verwijderd)
– 250 gr. kastanjechampignons
– 1 gele paprika
– 2 bolletjes (buffel)mozzarella, in schijfjes
– komijnpoeder, peper, knoflookpoeder, gemalen cayenne peper (je kan natuurlijk ook voor andere kruiden kiezen)
– Olijfolie
– 75 gr. rucola melange

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de zoete aardappels, de flespompoen, de champignons en de paprika in blokjes.
Zorg dat de aardappel en pompoen ongeveer even dik zijn, anders duurt het erg lang voordat ze gaar zijn.
Doe alle groenten in een grote ovenschaal en doe er een flinke scheut olijfolie bij. Hussel dit lekker met je handen door elkaar en voeg iedere keer 1 van de kruiden toe (ruim) en hussel weer tot je alle kruiden hebt toegevoegd en goed door elkaar hebt gemixt.
Leg nu bovenop de groenten, schijfjes mozzarella.

2015-10-04 17.58.02

Zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten. Kijk of de aardappel en pompoen gaar zijn door er met een vorkje in te prikken.

Maak je bord op met wat rucola en schep hier de inhoud van de ovenschotel naast.

2015-10-04 18.33.29

Smakelijk! Ik hoop dat je het net zo lekker vind als wij 🙂
Laat je me weten wat je ervan vond?

Liefs, Chrissy

Zoete aardappels komen oorspronkelijk uit zuid-amerika en zijn geen familie van ‘echte’ aardappels. Ze behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae), dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn.

Zoete aardappels hebben veel voordelen:
– Ze bevatten veel bètacaroteen, dit beschermd de huid tegen uv-straling.
– Het bevat veel verschillende vitaminen zoals vitamine B, B1, B6 en vitamine C.
– Ook bevat de zoete aardappel veel mineralen zoals koper, calcium, ijzer, mangaan en fosfor.
– Hij heeft een lage glycemische index (GI).
Dit wil zeggen dat het minder bloedsuikerpieken geeft. De normale aardappel bevat een GI van 70 en de zoete aardappel 35.

De flespompoen komt uit de familie van pompoenen.
De groente heeft zijn naam te danken aan zijn vorm; het lijkt op een flesje met een vrij lange hals. Wanneer je de flespompoen open snijdt zie je dat in het dikke gedeelte pitten zitten. Daar omheen zit het vruchtvlees. De pitten gooi je weg.
Ook de flespompoen bevat veel bètacaroteen, calcium en vitamine C.

Advertenties

2 gedachtes over “Ovenschotel met pompoen en zoete aardappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s